De Dacia Sandero staat op het platform van de nieuwste Clio – hoe rijdt dat? (2023)

Jij denkt natuurlijk dat wij van TopGear met de ene hand een Porsche-sleutel inleveren om met de andere een Lambo-sleutel in ontvangst te nemen. Dat wij het portier van een Rolls dichtdoen om vervolgens een Ferrari-deur te openen. En dat is ook zo. We worden daarvoor behandeld.Een belangrijk, nee: essentieel, maar buitengewoon bruut onderdeel van de therapie is de zogeheten detoxificatie. Om het gif van de pure automobiele verwennerij dat we op dagelijkse basis toegediend krijgen enigszins te verdunnen, moeten er keiharde maatregelen worden genomen. Zachte heelmeesters, stinkende wonden, je kent het verhaal. Tere zieltjes opgelet: wat nu gaat komen, is niet voor jullie. Sla de alinea hierna maar over.

Geen vermogen of imago

Die detoxificatie bestaat er namelijk uit dat we minimaal één dag in een budgetauto worden neergezet. Iets zonder pk’s, zonder imago, zonder bewonderende blikken van afgunstige omstanders. En ja: daar moeten we de hele dag in rondrijden. Om weer ‘te aarden’, en ‘voeling te krijgen met de essentie’. Edgar Allen Poe noch Stephen King had het kunnen bedenken. Het is dat ze toen nog geen auto’s hadden, maar anders hadden we gezegd: Middeleeuwse toestanden.Geen merk dat beter op die ondankbare maar nobele taak is toegerust dan Dacia. Het ooit Roemeense merk doet al sinds de uitvinding van het vuur in dingen op wielen die zij (en alleen zij) auto’s noemen. Een dak, vier wielen, paar stoelen, een motor en een stuur: kijk, een auto, zeggen ze dan in Roemenië. Maar dan in het Roemeens.

In de basis nog altijd Dacia

Nu is er een enorme hoop veranderd sinds Renault in 1999 het merk kocht, maar zeker in het begin veranderde er aan de grondwaarden niet heel veel. Een Dacia moest het doen, en mensen en kleine boerderijdieren kunnen vervoeren. Einde eisenpakket. Zaken als afwerking, uitrusting, materiaalgebruik of uiterlijk spelen een verfrissend kleine rol als toch niemand iets anders dan Dacia rijdt.Maar tijden veranderen. De Berlijnse muur viel, de dictator Ceaucescu werd afgezet, het communisme verdween en het simpelweg opeten van overleden familieleden raakte uit zwang. (Oplettende lezertjes zullen opmerken dat er van de chronologie in dit artikel bitter weinig klopt, want dit alles gebeurde tien jaar voordat er ook maar één Roemeen ooit van Renault had gehoord. Soms kunnen feiten een leuk verhaal knap hinderlijk in de weg zitten.) Opeens verschenen er ook andere merken op de Roemeense karrensporen, en daarmee veranderden ook de eisen die aan Dacia werden gesteld. Waarmee Renault wel raad wist.

De Logan is bijna vergeten

Want kijk toch eens wat we nu voor de deur hebben staan. Goed, die visuele schandvlek die Logan heette, is inmiddels honderden jaren geleden, maar blijft een onwaarschijnlijk contrast met dit vrolijke oranje apparaat. De Dacia Sandero Stepway ziet er nog best stoer uit ook, met zijn gewelfde motorkap en chroomaccenten in de grille. En zien we daar nou led-dagrijverlichting?Als we eropaf lopen, springt het slot van de deur open. Niet omdat het, zoals gebruikelijk, kapotging, maar omdat dat zo hoort bij keyless entry. Eenmaal binnen weten we al helemaal niet wat we zien. Een dashboard dat is afgewerkt met een streep stof, vrolijke accenten in de ventilatieopeningen, afwijkend gekleurde stiksels – de frivoliteit! Sommige dingen komen duidelijk uit de Renault-magazijnen, maar niets ziet eruit alsof het ook ooit in een Renault 4 dienst heeft gedaan. Als klap op de vuurpijl is er zelfs een touchscreen, met navigatie en al. Links daarvan bevindt zich nog een houder voor je smartphone met, heel attent, een USB-poort vlak erachter in het dashboard.

De Dacia Sandero Stepway is trouw aan zijn roots

Gelukkig verloochent Dacia zijn bescheiden afkomst niet helemaal. De tellers zijn gewoon analoog, en de meeste plastics die zich ten zuiden van het dashboard bevinden, zijn van ronduit abominabele kwaliteit. We vermoeden dat zich op de achterkant stickertjes bevinden met ‘Proudly made in the Republic of Yugoslavia’. Het ruimteaanbod is trouwens riant: je zit overal prima en ook de bagageruimte is vorstelijk, met een in hoogte verstelbare vloer als praktisch extraatje.Een ander onnoemelijk voordeel van de overname door Renault is dat de Dacia-onderstellen al enige tijd niet meer uit de fabriek komen die ook communistische lattenbodems maakte en die twee nogal eens door elkaar haalde. Als ze al niet gewoon identiek waren. De nieuwe Sandero staat zelfs op het CMF-B-platform, waar ook de nieuwe Clio zijn basis vindt. Datzelfde geldt voor de complete aandrijflijn, in ons geval bestaande uit een 90 pk sterke driecilinder en een handmatige zesbak. Luie mensen en senioren zullen blij zijn om te horen dat je tegenwoordig ook kunt kiezen voor een heuse CVT-automaat – voor ons des te meer reden om blij te zijn dat we mochten schakelen.

Rijdt de Dacia Sandero Stepway als een Clio?

Als ie voor zóveel procent een Clio is, dan zal die Dacia Sandero Stepway wel rijden als een Clio ook, niet? Nou nee, niet. Demping en vering zijn aanzienlijk weker afgestemd. Dat wijten we aan de staat van de wegen in het thuisland, maar ach: wij zijn al verbaasd als we buiten de ring van Amsterdam nog asfalt tegenkomen. Er zal vast een goede reden voor die keuze zijn, maar onze befaamde sportieve rijstijl leer je vlot af.Andere factoren die dat in de weg zitten, zijn de stoelen; op zich heel oké, maar de zittingen zijn kort en de zijdelingse steun is vergelijkbaar met die van een gemiddeld Zwitsers ravijn. Ook de besturing helpt niet mee: die is zo communicatief als een doofstomme blinde in een afgesloten kamer. Maar hé: als je naar links draait, gaat ie naar links, en naar rechts doet ie zomaar rechtsaf slaan, en dat is toch een beetje de essentie van sturen. De motor is prima: die heeft nog een soort van pit ook, het is alleen jammer dat ie altijd laat weten dat ie er is. Goed, als je isolatiemateriaal liever gebruikt om in matrassen te stoppen, snappen we dat helemaal: kwestie van prioriteiten.

We hebben ons best vermaakt in de nieuwe Dacia Sandero Stepway

Als basisvervoer is er uitstekend mee te leven, en meer. Tikje jammer dat onze top-Stepway met alles erop en eraan niet echt goedkoop meer is: 20.140 euro is een smak geld. Maar hij is er vanaf 16.290 euro, en dan heb je nog steeds airco en parkeerbliepjes achter. En een gewone Sandero is nog veel goedkoper (zie hieronder). Een solide basis dus. We voelen ons een stuk beter. Echt. Jongens, niet zo flauw: wie heeft de sleutels van de Taycan?

Het kan goedkoper

De Dacia Sandero staat op het platform van de nieuwste Clio – hoe rijdt dat? (1)

Wij reden die iets stoerdere Stepway, met zijn dakdragers, plastic wielkastbeschermers en meer ‘het is net een SUV’-spul, maar ook de gewone Sandero is vernieuwd. Dan heb je in essentie dezelfde auto, maar dan zonder de stoerdoenerij, en dat scheelt meteen 2.800 euro. Waarmee de Sandero-bodemprijs in Nederland is vast te stellen op 13.665 euro.Helemaal interessant is de mogelijkheid van een LPG-installatie in je Sandero. Die wordt er dan af-fabriek ingelegd, je betaalt minder BPM (waardoor alle genoemde vanafprijzen die van de LPG-versies zijn) en iets meer wegenbelasting. Het omslagpunt waarop die versie in gebruik goedkoper begint te worden, bevindt zich echter al op 5.000 kilometer per jaar, dus dat heb je er met drie keer per week boodschappen doen in het aanpalende dorp al zo’n beetje uit. Extra aardig is dat die LPG-versie ook nog eens over 10 pk méér beschikt, waarmee je gezien die stenen-uit-de-straat-trekkende capaciteiten meteen de verklaring voor die extra wegenbelasting hebt. Geintje. Maar dat begrepen jullie wel, toch?

Specificaties Dacia Sandero Stepway TCe 90 Comfort (2021)


Motor
999 cc
driecilinder turbo
91 pk @ 4.600 tpm
160 Nm @ 2.100 tpm
Aandrijving
voorwielen
6v handbak
Prestaties
0-100 km/u in 12,0 s
top 172 km/u
Verbruik (gemiddeld)
6,0 l/100 km
113 g/km CO2, B-label
Afmetingen
4.099 x 1.848 x 1.535 mm (l x b x h)
2.604 mm (wielbasis)
1.052 kg
32 l (benzine)
328 / 1.108 l (bagage)
Prijzen
€ 18.290 (NL)
€ 14.190 (B) – Plus

FAQs

Is Dacia hetzelfde als Renault? ›

Dacia is vernoemd naar de naam die door de Romeinen werd gebruikt om te verwijzen naar de regio die we tegenwoordig kennen als Roemenië. In 1999 nam Renault Dacia over wat een strategische verschuiving teweegbracht. Dacia werd hierdoor een merk van Renault Group en zo begon een nieuw tijdperk wat betreft kwaliteit.

Is een Dacia Sandero een goede auto? ›

Voormalige vrekkenauto is op één na betrouwbaarste auto volgens Brits onderzoek. De 13.940 euro kostende Dacia Sandero is niet alleen de meestverkochte auto van Europa, maar ook nog eens een van de betrouwbaarste. Dacia staat op plek twee in een groot Brits onderzoek, na koploper Lexus.

Hoe zuinig rijdt een Dacia Sandero? ›

Gemiddeld gebruikt de Sandero 7,6 liter autogas per 100 km, wat overeenkomt met 1 op 13,2. Iets zuiniger dan de Sandero Stepway in de AutoWeek Duurtest liet noteren, namelijk 1 op 12,7. Kostentechnisch kan je het verbruik van de Sandero Bi-Fuel vergelijken met een benzineauto die ruwweg 1 op 30 rijdt.

Wat is het verschil tussen Sandero en Stepway? ›

Stepway-versie

De Sandero Stepway heeft een 174 mm hogere bodemvrijheid (een toename van 41 mm vergeleken met de Sandero, vooral door een grotere wielmaat), dakdragers met logo, grote spatbordverbreders en een speciaal ontwikkelde stickerset ter bescherming van het onderste deel van de portieren.

Heeft Dacia een Renault motor? ›

De Duster was de eerste SUV van het merk en wordt, net als de andere Dacia-modellen, aangedreven door motoren van Renault.

Waarom is Dacia goedkoper dan andere automerken? ›

Omdat onze modellen lichter zijn dan die van onze concurrenten verbruiken zij ook minder brandstof. Onze modellen zijn niet alleen veilig en duurzaam maar ook bedrijfszeker waardoor zij een hoge restwaarde hebben.

Welke benzine moet ik tanken in Dacia Sandero? ›

Kortom, uw Dacia is geschikt voor alle brandstoffen vanaf Euro95.

Hoe rijdt een Dacia Sandero? ›

De 1,0 liter grote driecilinder benzinemotor (testverbruik 1 op 18,5) voldoet, maar maakt deze Sandero niet echt snel. Ook zijn er concurrenten die preciezer sturen. Verder mist het onderstel enige verfijning, waardoor de korte veerweg soms leidt tot een wat springerig weggedrag. Deze Dacia is bovendien best rumoerig.

Hoe betrouwbaar is de Dacia? ›

Dacia scoort buitengewoon goed in het grootschalige automankementenonderzoek van de Consumentenbond. In de top-10 van automerken met de minste gebreken staat Dacia stevig op de tweede plaats. Tevens behoren de Dacia Sandero en de Dacia Logan MCV tot de drie betrouwbaarste auto's in hun klasse.

Hoeveel km kan een Dacia Sandero rijden? ›

Handig! Of neem de Bi-Fuel-variant. In die uitvoering heeft de Sandero ook een LPG-installatie aan boord, waardoor je met twee volle tanks (een benzinetank van 50 liter en een LPG-tank die je voor 40 liter kunt vullen) op papier 1300 kilometer kunt afleggen zonder te tanken.

Is Dacia Sandero een SUV? ›

DACIA SANDERO STEPWAY: EEN RUIME EN SPORTIEVE SUV

De auto heeft een enorm ruim interieur, een grote bagageruimte en veel opbergruimte. Ideaal voor in de stad. Perfect om mee op vakantie te gaan.

Heeft een Dacia Sandero een hoge instap? ›

Kies dan voor de nieuwe Dacia Sandero Stepway. Deze auto is gemaakt voor avontuur en de hoge bodemvrijheid en stoere accenten aan de buitenkant geven de nieuwe Sandero Stepway een robuuste uitstraling. Daarnaast vergemakkelijkt de hoge instap van de Sandero Stepway het comfortabel in- en uitstappen.

Heeft de Dacia Sandero Stepway een distributieriem? ›

De auto is voorzien van een distributieketting en hiervoor is geen vervangingstermijn vastgesteld. Anders dan bij een distributieriem is een distributieketting onderhoudsarm en zou onder normale omstandigheden een autoleven lang mee gaan.

Heeft een Dacia Sandero een distributieriem of ketting? ›

De distributieriem is een belangrijk onderdeel voor het functioneren van de motor van een Dacia Sandero.

Wat betekent Stepway bij Dacia? ›

U vraagt wat de aanduiding "Stepway" betekent bij sommige automobielen. Stepway is een aanduiding van Dacia en geeft aan dat het een "off road" model betreft. De Stepway is een versie van de Sandero die een hogere bodemvrijheid heeft.

Welke motor ligt er in een Dacia? ›

De diverse motoren van Dacia
  • Dacia Dokker 1.2 TCe 84kW (115PK)
  • Dacia Dokker 1.5 dCi 55kW (75PK)
  • Dacia Dokker 1.5 dCi 66kW (90PK)
  • Dacia Dokker 1.6 16V SCe 73kW (100PK)
  • Dacia Dokker 1.6 MPI 62kW (85PK)
  • Dacia Duster 1.5 dCi 4x4 80kW (110PK)
  • Dacia Duster 4x2 1.2 TCe 91kW (125PK)
  • Dacia Duster 4x2 1.5 dCi 66kW (90PK)
Jan 24, 2018

Is Dacia Duster een betrouwbare auto? ›

De Dacia Duster staat bekend als een betrouwbare auto. Het is over het algemeen een onderhoudsarme auto met weinig problemen.

Waar wordt de Dacia auto gemaakt? ›

De merknaam Dacia verwijst ook naar de historische naam voor Roemenië. Vanaf 1999 behoort de fabriek volledig tot de Franse Renault-groep. Vandaag de dag worden de modellen van Dacia in 9 verschillende landen geproduceerd (Algerije, Roemenië, Rusland, Marokko, Iran, India, Argentinië, Brazilië en Columbia).

Hoe lang gaat een Dacia mee? ›

De huidige Dacia Duster gaat namelijk alweer vier jaar mee. En als iets in de autowereld vier jaar meegaat, weet je hoe laat 't is. Tijd voor een verplichte facelift, om een model nog een aantal jaar mee te laten doen.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Aracelis Kilback

Last Updated: 21/09/2023

Views: 6073

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Aracelis Kilback

Birthday: 1994-11-22

Address: Apt. 895 30151 Green Plain, Lake Mariela, RI 98141

Phone: +5992291857476

Job: Legal Officer

Hobby: LARPing, role-playing games, Slacklining, Reading, Inline skating, Brazilian jiu-jitsu, Dance

Introduction: My name is Aracelis Kilback, I am a nice, gentle, agreeable, joyous, attractive, combative, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.