Nexus 5 review: betaalbare Google-smartphone laat Android schitteren (2024)

De Nexus 5 biedt opnieuw veel kracht voor weinig geld, want de Google-telefoon heeft een prijskaartje van 399 euro voor high-end specs en draait als eerste op het gloednieuwe Android 4.4 Kitkat. Heeft Google deze keer wél van zijn foutjes geleerd? Check het in de Nexus 5 review!

Lees verder na de advertentie.

Steun Android Planet

Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Design

De Nexus 5 is een simpele rechthoek. Niets meer, niets minder. Het apparaat is sober en oogt zelfs een beetje saai. Waar de Nexus 4 nog een glinsterende glazen disco-achterkant had, heeft de Nexus 5 een matzwarte achterkant met een verticaal Nexus-logo erop. Je kunt het vergelijken met de nieuwe Nexus 7, die ongeveer hetzelfde materiaal gebruikt, hetzelfde logo heeft en dezelfde cameralens gebruikt. En daar waar de Nexus 4 problemen had met de bouwkwaliteit – glas breekt snel en glijdt op gladde oppervlakken – is de nieuwe Nexus-smartphone een solide toestel. Maar wel eentje die minder imposant is dan de Nexus 4 of zelfs de Galaxy Nexus met zijn kevlar-achtige achterkant.

Steun Android Planet

Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Het saaie uiterlijk van de Google-smartphone heeft één groot voordeel: het toestel ligt perfect in de hand. De hoekige zijkanten geven in combinatie met het rubber-achtige plastic (dat niet zo’n vingerafdrukkenmagneet is als glimmend plastic) veel grip en met zijn 130 gram en 8,6 millimeter dikte balanceert de smartphone heel stabiel in de hand. Ook is het door de kleine schermrand (bezel) mogelijk om met je duim net de zijkant te bereiken. Een ander fijn detail van de Nexus 5 is dat de knoppen van keramiek zijn gemaakt. Dit zorgt ervoor dat ze een stuk harder aanvoelen dan de gemiddelde plastic knop en dat je bij het indrukken ook daadwerkelijk feedback voelt.

Een van de onderdelen die direct opvalt, is de cameralens. Deze steekt uit en zorgt voor een vrij eigenzinnig karakter van een telefoon die zonder die lens een stuk saaier zou zijn. De een houdt ervan, de ander vindt het niets. Het blijft echter wel een vervelend idee dat de cameralens uitsteekt en hierdoor mogelijk ergens achter blijft haken of sneller kapot kan gaan. In de week dat wij het toestel hebben getest, is dit gelukkig niet gebeurd.

Aan de achterkant vinden we verder nog een flitser en het LG-logo dat van hetzelfde glimmende materiaal als het Nexus-logo is gemaakt. De voorkant beschikt over een 1,3 megapixel-camera, kleine ronde speaker-grill en meldingen-led. Aan de bovenkant is de koptelefooningang te vinden, links bevinden zich de volumeknoppen en bij de rechter zijkant kun je de powerknop indrukken of een micro-simkaart plaatsen. De micro-usb-ingang en twee speakertjes zijn door Google aan de onderkant geplaatst. De speakers klinken helaas erg zacht, waardoor het geluid van bijvoorbeeld Google Maps tijdens het autorijden bijna niet is te verstaan.

Scherm

Het 4,95 inch full hd-scherm van de Nexus 5 is prachtig. LG staat al langer bekend om zijn uitstekende beeldkwaliteit en dat zagen we ook al bij de LG G2. Door de resolutie van 1920 bij 1080 pixels krijgt het 4,95 inch-scherm een pixeldichtheid van 445 pixels per inch, waardoor app-iconen en letters er enorm scherp uitzien. Het scherm is helder, biedt natuurgetrouwe kleuren en is de echte eye-catcher van de Nexus 5. Door de hoge pixeldichtheid en de helderheid is het scherm uitstekend geschikt om te lezen of video’s te bekijken, en in Android 4.4 Kitkat zit een feature waarbij de meldingenbalk en touchscreen-knoppen bij bepaalde apps verdwijnen. Hierdoor heb je de mogelijkheid het gehele 4,95 inch-scherm te gebruiken om bijvoorbeeld een e-book in Google Play te lezen.

Het valt daarbij op dat het scherm heldere – maar lang geen perfecte – kijkhoeken heeft en ook in direct zonlicht nog vrij goed te bekijken is. Dit is grotendeels te danken aan de automatische helderheidsinstelling van Google, die snel omhoog wordt geschroefd als er iets van licht in de omgeving te bekennen is. Ook het verbeterde Gorilla Glass 3, een krasbestendig en zeer stevig type glas, is aan de Nexus 5 toegevoegd.

Hardware

De Nexus 5 is voorzien van een rappe Snapdragon 800-chip van Qualcomm met een 2,2Ghz quadcore-processor, 2GB aan werkgeheugen en 16GB aan opslagruimte. Het blijft vooralsnog onduidelijk of het 32GB-model ook officieel naar Nederland komt. De hardware gooit hoge ogen. Zo is 2GB aan werkgeheugen meer dan genoeg voor Android 4.4 Kitkat en de beschikbare Android-apps en -games, en is de Snapdragon 800 op dit moment de meest gewilde chip die je in een smartphone kunt hebben. Die hardwarekracht zorgt in combinatie met Android 4.4 Kitkat, dat lichter is en minder van de hardware vergt, voor de meest vloeiende en snelle Android-ervaring ooit.

Verder beschikt de Nexus 5 over het energiezuinige bluetooth 4.0, dualband-wifi, near field communication (nfc), draadloos opladen en, voor het eerst in de geschiedenis van een Nexus-toestel, 4g-ondersteuning. Het ontbreken van 4g was één van de grootste dompers van de Nexus 4. De Europese versie van de Nexus 5 ondersteunt alle 4g-netwerken in Nederland en na het ontgrendelen van mijn simkaart, was het 4g-netwerk van Vodafone direct geactiveerd.

Software

  • Nexus 5 review: betaalbare Google-smartphone laat Android schitteren (5)
  • Nexus 5 review: betaalbare Google-smartphone laat Android schitteren (6)
  • Nexus 5 review: betaalbare Google-smartphone laat Android schitteren (7)

Speels uiterlijk

KitKat wil Android voor een grotere doelgroep aantrekkelijk maken. Daar waar fabrikanten jaren spenderen om Android gebruiksvriendelijk en vooral visueel aantrekkelijk te maken, bleef Google altijd vasthouden aan het minimalistische en sobere Android 4.0 (Ice Cream Sandwich)-design. Met KitKat zorgt Google er met subtiele veranderingen voor dat Android fris, speels en aantrekkelijk oogt. Denk aan een nieuw lettertype dat wat lichter oogt. Ook valt het op dat Android van grotere en enkele nieuwe iconen gebruikmaakt, zowel op het homescreen als in de app-drawer, om het nieuwe speelse karakter te benadrukken.

  • Nexus 5 review: betaalbare Google-smartphone laat Android schitteren (8)
  • Nexus 5 review: betaalbare Google-smartphone laat Android schitteren (9)
  • Nexus 5 review: betaalbare Google-smartphone laat Android schitteren (10)

Als je naar de app-drawer gaat, zie je dat er alleen ruimte is voor apps. Het aanpassen van het homescreen en toevoegen van widgets heeft voortaan zijn eigen sectie. Deze roep je op door lang op het homescreen te drukken, waarna je een nieuw venster ziet waar je de achtergrond kan veranderen, widgets kunt toevoegen en de instellingen van Google Now en Google Zoeken (die beide in de launcher geïntegreerd zijn) kunt bewerken. Het maakt een fijn onderscheid tussen alle features van het Android-homescreen, wat weer bijdraagt aan de overzichtelijkheid van Googles mobiele besturingssysteem.

  • Nexus 5 review: betaalbare Google-smartphone laat Android schitteren (11)
  • Nexus 5 review: betaalbare Google-smartphone laat Android schitteren (12)
  • Nexus 5 review: betaalbare Google-smartphone laat Android schitteren (13)

Google Now & instellingen

Google Now is voortaan geheel in de launcher van Android 4.4 geïntegreerd en bevindt zich aan de linkerkant van het homescreen. Door van links naar rechts te vegen, roep je Google Now op, waardoor je altijd snel toegang hebt tot de slimme zoekassistent van Google. De functie om `OK Google` te zeggen waarna Google Now zichzelf opent, is echter nog niet in het Nederlands beschikbaar, net als een reeks andere nieuwe Google Now-features. Daarmee blijft de functionaliteit van Google Now in Nederland nog beperkt, en dat is zonde voor een feature die zo overduidelijk aanwezig is in Android. Google Now is echter wel in zijn geheel uit te schakelen.

  • Nexus 5 review: betaalbare Google-smartphone laat Android schitteren (14)
  • Nexus 5 review: betaalbare Google-smartphone laat Android schitteren (15)
  • Nexus 5 review: betaalbare Google-smartphone laat Android schitteren (16)

Een andere belangrijke verandering is dat de achtergrond voortaan helemaal wordt doorgetrokken en dat de zwarte balken van de notificatiebalk en touchscreen-knoppen zijn verdwenen. De statusbalk toont daarbij alleen maar witte pictogrammen, wat bijdraagt aan de uniformiteit van Android. Door de schermvullende achtergrond lijkt het scherm ook daadwerkelijk groter en in sommige apps wordt hier gebruik van gemaakt. Zo krijgen apps de mogelijkheid beide balken te laten verdwijnen. Een handigheidje voor apps als Pocket, die profiteren van het volledige 4,95 inch-scherm.

  • Nexus 5 review: betaalbare Google-smartphone laat Android schitteren (17)
  • Nexus 5 review: betaalbare Google-smartphone laat Android schitteren (18)
  • Nexus 5 review: betaalbare Google-smartphone laat Android schitteren (19)

Bij de snelle instellingen in de meldingenbalk zijn grotendeels nog steeds dezelfde knoppen aanwezig. Twee wijzigingen zijn de data-indicatie-iconen bij het wifi- of mobiele netwerk en de nieuwe knop voor locatie-instellingen. Deze leidt naar de nieuwe locatie-instellingen waar je ziet welke apps de locatievoorzieningen en daarmee veel energie verbruiken en snel de locatievoorzieningen aan- of uitschakelen. Hier kun je kiezen tussen grote nauwkeurigheid (gebruik van gps, wifi en mobiele netwerken), accubesparing (gebruik van wifi en mobiele netwerken) of alleen apparaat (gebruik van gps). Dit geeft gebruikers de mogelijkheid zelf te kiezen wat zij het belangrijkste vinden: accuduur of snel een nauwkeurige locatie.

In de praktijk verbruikt de modus ‘grote nauwkeurigheid’ ook daadwerkelijk meer energie dan de accubespaarmodus. Het probleem is echter dat het lang duurt voordat je een gps-lock hebt met de accubespaarmodus, waardoor je vaak moet wisselen tussen modi als je navigeert.

  • Nexus 5 review: betaalbare Google-smartphone laat Android schitteren (20)
  • Nexus 5 review: betaalbare Google-smartphone laat Android schitteren (21)
  • Nexus 5 review: betaalbare Google-smartphone laat Android schitteren (22)

Het instellingenmenu is grotendeels gelijk gebleven, op een extra sectie voor afdrukken via cloud-printers na. Deze zijn gekoppeld aan de cloudprinters van het internet en zorgen ervoor dat je via je smartphone documenten naar de betreffende printers kan sturen. Ook zijn er in het instellingenmenu wat nieuwe geluiden aanwezig en is er voor de locatie-instellingen een nieuwe menusectie aangemaakt.

Apps

In Android 4.4 KitKat zijn ook drie apps flink veranderd: Hangouts, de e-mail- en telefoon-app. Eerstgenoemde is voortaan ook de standaard sms-app. Als je een sms verstuurt, krijgt deze het label `sms` binnen de Android-app. Je kunt vrij gemakkelijk wisselen tussen sms- en Hangout-gesprekken, maar omdat deze elk hun eigen gesprekshistorie hebben, kan Hangouts soms een beetje warrig overkomen. Dat Hangouts echter goed en stabiel werkt, veel mogelijkheden biedt en multiplatform is, zorgt ervoor dat de app een welkome aanvulling is op Android.

De e-mail-app van Android, waar gebruikers hun Exchange- en imap-accounts kunnen toevoegen, biedt in KitKat dezelfde functies als de Gmail-app. Denk aan het swipen van berichten om ze te achiveren, het nieuwe hamburger-menu en een verbeterde berichtenweergave. Dit is een fijne bijkomstigheid voor wie die de e-mail-app voor het werk gebruikt.

  • Nexus 5 review: betaalbare Google-smartphone laat Android schitteren (23)
  • Nexus 5 review: betaalbare Google-smartphone laat Android schitteren (24)
  • Nexus 5 review: betaalbare Google-smartphone laat Android schitteren (25)

De telefoon-app heeft de grootste make-over gekregen. Deze is voortaan gevormd rondom je contacten, waarvan er drie worden uitgelicht met foto en de rest van je favorieten daaronder verschijnt. Bovenin bevindt zich een grote zoekbalk die je naar contacten en plaatsen in de buurt laat zoeken, ook via spraakherkenning. Aan de onderkant kun je drukken op alle contacten om de gehele lijst van personen weer te geven en er is een knop die nummertoetsen naar boven brengt. De bel-knop die dan tevoorschijn komt, is voorzien van een lichtblauwe kleur die Android opnieuw een wat speelser uiterlijk geeft.

Daarnaast kan de telefoon-app voortaan inkomende gesprekken koppelen aan bedrijven via nieuwe locatie-instellingen en wordt vanaf 2014 het Google+ profiel aan telefoonnummers gekoppeld. De telefoon-app toont dan direct het betreffende Google+ profiel als iemand belt. Als laatste verschijnen aan de bovenkant van de telefoon-app je meest recente gesprekken en bekijk je door middel van de knop aan de linker onderkant je gespreksgeschiedenis.

  • Nexus 5 review: betaalbare Google-smartphone laat Android schitteren (26)
  • Nexus 5 review: betaalbare Google-smartphone laat Android schitteren (27)
  • Nexus 5 review: betaalbare Google-smartphone laat Android schitteren (28)

Verder zijn er nieuwe fotobewerkingsmogelijkheden aanwezig, zijn emoticons binnen het toetsenbord sneller bereikbaar en worden externe apparaten door Android 4.4 beter ondersteund. Bij laatstgenoemde worden de controls duidelijker en groter op het vergrendelscherm weergegeven, wat een fijn effect geeft. Tevens hebben we gemerkt dat bluetooth stabieler is en het geluid dat bluetooth streamt harder klinkt dan bij Android 4.3 (Jelly Bean). Verder beschikt KitKat over een nieuwe feature die het energieverbruik bij het luisteren naar muziek vermindert, waardoor je langer naar Spotify of Google Play Music kunt luisteren.

Project Svelte

De laatste grote veranderingen die Android 4.4 KitKat brengt, zijn Project Svelte en het gebruik van Chronium in plaats van Webkit. Door laatstgenoemde kunnen apps voortaan gebruikmaken van de Chronium-engine als ze webcontent inladen. Dit zou de snelheid en stabiliteit van sommige apps moeten verhogen. Project Svelte, dat KitKat ook voor low-end-toestellen beschikbaar wil maken, is mogelijk de belangrijkste verandering binnen Android 4.4. Door de feature past Android zichzelf zodanig aan dat het mobiele besturingssysteem ook op toestellen met maar 512MB werkgeheugen soepel draait. Zo kunnen app-ontwikkelaars voortaan van een speciale modus gebruikmaken die het geheugenverbruik minimaliseert, naast het sterk verbeterde geheugenverbruik van Android 4.4. Om het simpel te zeggen: KitKat herkent low-end-toestellen en schaalt Android zodanig terug dat het ook snel en soepel op minder krachtige hardware werkt. Of dit ook daadwerkelijk effectief is, hebben wij vooralsnog niet kunnen testen, aangezien de Nexus 5 allesbehalve een low-end-smartphone is.

  • Nexus 5 review: betaalbare Google-smartphone laat Android schitteren (29)
  • Nexus 5 review: betaalbare Google-smartphone laat Android schitteren (30)
  • Nexus 5 review: betaalbare Google-smartphone laat Android schitteren (31)

Project Svelte of niet, de Nexus 5 vliegt inderdaad door Android heen. Ik verwacht dat dit komt door de combinatie van een rappe Snapdragon 800 en het sterk verbeterde geheugenbeheer in Android 4.4, waardoor multitasken tussen apps enorm vloeiend verloopt. Echter wordt Android vaak pas na enkele maanden langzamer, een eigenschap waar elk Nexus-toestel tot op heden last van heeft gehad. Een factory reset zorgt er dan voor dat een toestel weer écht snel is. Of dit ook bij de Nexus 5 het geval is, blijft vooralsnog onduidelijk. Onze eerste indruk is in ieder geval beter dan voorheen het geval was en we hebben de hoop dat door Project Svelte en KitKat de Nexus 5 de komende tijd net zo snel en vloeiend blijft werken.

Camera

De Nexus-toestellen staan niet bekend om hun geweldige camera’s. De Nexus 4 heeft zelfs zo’n slechte camera dat het veelal nodig is om een filter te gebruiken om je kiekje nog een beetje mooi te maken. De nieuwe 8 megapixel-camera met optische beeldstabilisatie van de Nexus 5 is een grote verbetering, maar kan zich nog niet meten met de beste camera’s die nu in high-end smartphones verkrijgbaar zijn. In de juiste omgeving maakt de 8 megapixel-camera van de Google-smartphone prachtige foto’s, en met behulp van de nieuwe HDR+ feature kun je enorm gedetailleerde closeups maken die door de meer verzadigde kleuren beeldschoon ogen.

Toch is de 8 megapixel-camera één van de grootste nadelen van de Nexus 5. Het scherpstellen gaat regelmatig fout, waardoor het resultaat tijdens het maken van foto’s sterk varieert. Ook duurt het soms erg lang voordat de camers scherpstelt, waardoor het maken van een foto tergend kan zijn omdat je niet precies de foto kunt schieten wanneer jij dat wilt. Het is mogelijk dat Google dergelijke problemen met een software-update verhelpt, want de 8 megapixel-camera is wel degelijk in staat hele goede foto’s te maken.

  • Nexus 5 review: betaalbare Google-smartphone laat Android schitteren (33)
  • Nexus 5 review: betaalbare Google-smartphone laat Android schitteren (34)
  • Nexus 5 review: betaalbare Google-smartphone laat Android schitteren (35)

Daar komt nog eens bij dat de camera-software van de Nexus 5 een beetje verouderd aanvoelt. De camera-interface stamt nog grotendeels uit het Android 4.0-tijdperk, en dat overdreven minimalisme met de drang naar futuristische elementen steekt af bij het speelse design van Android 4.4 Kitkat. Ook het menu dat je oproept door je vinger twee seconden op het scherm te drukken, werkt door het aantal toegenomen opties niet ideaal. Het duurt te lang voordat je een bepaalde instelling kunt activeren en veel te vaak beweegt de vinger te vlug waardoor er net een verkeerde instelling wordt geselecteerd.

De camera-app van de Nexus 5 biedt wel de mogelijkheid video’s te maken die van een prima kwaliteit zijn en waar de lens niet constant aan het scherpstellen is. Hier doet de optische beeldstabilisatie optimaal zijn werk, waardoor trillingen tijdens het opnemen van video worden verminderd. Ook de panoramafunctie werkt snel en naar behoren en de unieke Photosphere-feature is op de schop genomen waardoor het maken van Steet View-achtige foto’s makkelijker en vlotter gaat.

Batterijduur

De batterijduur van de Nexus-lijn is altijd één van de grootste minpunten geweest. Zo houdt de Nexus 4 het absoluut geen dag uit en kochten velen een grotere accu voor de Galaxy Nexus. Het was daarom even schrikken toen de specificaties van de Nexus 5 officieel werden bevestigd: de smartphone heeft maar een 2300 mAh-accu. Ter vergelijking: de Nexus 4 met minder krachtige hardware en een kleiner scherm met minder pixels heeft een 2100 mAh-batterij. Dit zou betekenen dat de batterijduur van de Nexus 5 even slecht of zelfs nog slechter is dan zijn voorganger.

Dit is gelukkig niet het geval. De Nexus 5 presteert zelfs verbazingwekkend goed, met name omdat er maar zo’n kleine accu beschikbaar is. In een gemiddelde dag met veel gebruik pers ik ongeveer vier tot vijf uur scherm aan-tijd uit het toestel. Daar kom ik net aan de dag mee door. Ik heb echter wel automatische locatie-rapportering en Google Now uitgeschakeld, want deze twee functies staan erom bekend de batterij op te slurpen.

Met één dag aan batterijduur is de Nexus 5 vergelijkbaar met veel andere smartphones, maar hij kan niet tippen aan de accuduur van de Galaxy S4 of LG G2. Het valt daarbij op dat de Nexus 5 in standby-modus erg weinig stroom verbruikt, maar als het scherm wordt ingeschakeld de grafiek van de batterij naar beneden keldert. De batterijbesparing in standby-modus is mogelijk te danken aan de verbeteringen die in Android 4.4 KitKat, waardoor mobiele netwerken als 4g en 3g tot wel 25 procent minder energie verbruiken.

Conclusie Nexus 5 review

De Nexus 5 is opnieuw niet zonder fouten. De 8 megapixel-camera presteert wisselvallig en de batterijduur is niets om als Google trots op te zijn. Zo kunnen features als Google Now, toch één van de meest opwindende ontwikkelingen binnen Android, niet schitteren, omdat deze voor velen gewoonweg te veel energie opslurpt. Ook het uiterlijk van de Nexus 5 zal niet bij iedereen in de smaak vallen, want het design is ietwat saai en lang niet meer zo boeiend als het uiterlijk van de vorige twee Nexus-smartphones.

En toch is de Nexus 5 voor velen de ideale smartphone. Het is een uitstekende weerspiegeling van Googles visie op Android: de hardware wordt minder belangrijk en software gaat de komende jaren écht schitteren. Android is aantrekkelijker en gebruiksvriendelijker dan ooit, en de Nexus 5 is enkel een toestel om KitKat in zijn volle glorie – met een full-hd-scherm en krachtige hardware – te tonen. Daar komt nog eens bij dat directe updates van Google ervoor zorgen dat je voor minimaal 18 maanden voorrang bij Android-updates krijgt en dat je niet afhankelijk bent van een fabrikant of telecomprovider. Ook de prijs is aantrekkelijk: met 399 euro is de prijs-kwaliteitverhouding van de Nexus 5 onovertroffen.

Maar naast de groep consumenten die vooral naar de prijs kijkt, zijn daar de liefhebbers. De puristen. Degenen die niets anders willen dan de Google-ervaring van Android. En dat is een grote groep, zo merken wij bij Android Planet. Als Nexus-gebruiker van het eerste uur is elk nieuw Nexus-toestel weer een bevestiging hoe goed en snel Android zichzelf vernieuwt en verbetert. De Galaxy Nexus kreeg als eerste het Holo-design om Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) aantrekkelijk te maken en de Nexus 4 kwam met een reeks aan softwarematige functies die Android gebruiksvriendelijker maken. De nieuwe Google-smartphone combineert die twee op een hele subtiele maar belangrijke manier en kan door de prijs, de Nederlandse beschikbaarheid en KitKat voor het eerst een bredere doelgroep aanspreken dan alleen de stock Android-liefhebbers. En dat is een hele knappe prestatie van Google en LG.

Nexus 5 review: betaalbare Google-smartphone laat Android schitteren (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fredrick Kertzmann

Last Updated:

Views: 6174

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fredrick Kertzmann

Birthday: 2000-04-29

Address: Apt. 203 613 Huels Gateway, Ralphtown, LA 40204

Phone: +2135150832870

Job: Regional Design Producer

Hobby: Nordic skating, Lacemaking, Mountain biking, Rowing, Gardening, Water sports, role-playing games

Introduction: My name is Fredrick Kertzmann, I am a gleaming, encouraging, inexpensive, thankful, tender, quaint, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.