Renault Mégane Coupé 1.6 16V Sport. Youngtimer met perspectief – Oldtimers in Auto Motor Klassiek (2023)

in Artikelen, Reportages

byErik van Puttenupdated 14 Comments

Renault Mégane Coupé 1.6 16V Sport. Youngtimer met perspectief – Oldtimers in Auto Motor Klassiek (1)

In oktober 1995 startte Renault met de productie van de nieuwe Mégane. Hij volgde de succesvolle R19 lijn op en werd in de loop van de tijd bijvoorbeeld als sedan (Classic), als Cabriolet, als Scenic en (later, vanaf 1999) als Break/GrandTour leverbaar. De Mégane debuteerde echter als hatchback en als coupé. En met die laatste reden wij: een heel fijne 1.6 16V Sport uit de eerste faceliftserie. Deze kreeg onder meer een gewijzigd front en een andere binnen uitrusting.

Eigenaar Marco van Rangelrooij benaderde ons en vroeg zich af of deze auto “eigenlijk niet wat te jong was” voor een reportage of een verslag in Auto Motor Klassiek. Een begrijpelijke vraag, want de coupé zit nog behoorlijk vers in het collectieve geheugen gegrift. En toch: hoe vaak kom je nog een Renault Mégane Coupé tegen? Niet eens zo heel vaak meer en al helemaal niet in de staat waarin de auto van Marco in 2000 nieuw in Nederland werd geleverd. Want menig coupeetje (vaak in geel of in rood) werd door enthousiaste beginnende automobilisten naar de eeuwige jachtvelden gereden. Dat is bij de auto van Marco gelukkig niet het geval. Op een paar kleine puntjes na is de Renault nóg als nieuw, en de tellerstand is haast maagdelijk met 55.000 kilometers. Hier hebben we dus een vrij uniek exemplaar in mooi en gedistingeerd lichtgrijs te pakken.

Coupé van zijn tijd

Dit is een coupé van zijn tijd, en zo rijdt hij ook. Wie een straf geveerd en dito gedempt onderstel verwacht komt bij deze Renault bedrogen uit. Het onderstel van deze Mégane werkt gedecideerd, zonder de aansluiting met de comfortabele afstemming te verliezen. Dat beeld wordt versterkt door de eveneens behaaglijke zit. De besturing communiceert uitstekend, de transmissie werkt prettig. En dat geldt ook voor de prima reminstallatie met ABS, geventileerde schijven vóór en trommels achter. De zaak voelt aan boord prima en vertrouwenwekkend aan. Ook in de uitrusting komt dat aardig terug, maar een USB-poortje en een airco ontbreken wél. Was ook nog geen gemeengoed in 2000. Deze versie kreeg wél heel mooi lichtmetaal, witte wijzerplaten, stoere mistlampen en sportievere stoelen. Daarnaast geeft de standaard audio installatie een mooie sound, en vormen de elektrische uitstelbare achterraampjes bijzondere gadgets. Ook de spiegels en de portierruiten laten zich elektrisch bedienen. Het met leer beklede stuur draagt een airbag. Daarnaast zijn er zij-airbags en staat ook voor de bijrijder een airbag in het dashboard paraat.

2 + 2 met praktisch gebruiksgemak

Deze Renault is een 2 + 2 die vooral voor twee personen voldoende praktische ruimte biedt om het nodige mee te nemen. De mogelijkheden achterin zijn variabel, want de gedeelde zittingen achter zijn inklapbaar. Wanneer het meubilair achterin in de natuurlijke houding staat volstaat de ruimte achterin alleen voor twee kleinere personen, Voorin zitten ook lange mensen goed, hoewel de afstand tussen het hoofd en het dak niet overhoudt. Dat is heel eenvoudig op te lossen door de stoelen iets anders in te stellen. Dat maakt voor de zitpositie weinig verschil. Het zegt veel over de kwaliteit en de steun die de uitstekende sportstoelen (inclusief lendensteun en hoogteverstelling) in deze Renault bieden.

Stabiel en comfortabel weggedrag

Terug naar de rijeigenschappen en de prestatieve karakteristiek. Deze coupé rijdt- in tegenstelling tot de veel steviger geveerde Mégane coupé van twee generaties later- heel fijn en volwassen. De auto ligt stabiel op de weg, en het al genoemde demping- en veringgedrag is smeuïg en vertrouwenwekkend. Je voelt continu een mooi ingekaderd comfort dat van deze Renault een uitermate fijne auto maakt om mee onderweg te zijn. Ook de motorkarakteristiek verdient alle lof. Ondanks de zestien kleppen techniek en de afwezigheid van een turbo pakt de motor al prettig vroeg zijn koppel op. Dat wordt over een tamelijk breed bereik uitgesmeerd. Dat is bij een aantal andere atmosferische viercilinder motoren met zestienkleppentechniek wezenlijk anders, dan wordt je regelmatig geconfronteerd met weinig trekkracht onderin.

Mooi koppel, over breed bereik beschikbaar

De 1.6 16V is in deze Sportuitvoering goed voor 110 DIN-pk. De koppelpiek van deze K4M motor is 148 Nm en ligt op 3.750 toeren. Maar reeds vóór 1.500 toeren per minuut staat je al een koppel van 100 Nm ter beschikking. De krachtbron pakt dus vroeg op en toont in alle verzetten lekker veel trekkracht en souplesse. Bovendien laten de versnellingen van de vijfbak een prachtige overlap zien. De combinatie met het prettig communicatieve rijcomfort en de fijne motor maakt van deze Fransman een heel fijne en soepele toerauto. Je rijdt er fluitend mee naar de Alpen en verder, heel veel verder. En voor wie een stukje ongelimiteerd snel wil rijden: de top van de Mégane ligt op 198 kilometer per uur. De acceleratie van 0-100 kilometer per uur? Rond tien seconden ben je zover. Pittig rijden kan dus met deze Coupé 1.6 16V, maar het allround karakter maakt een rustige toerkarakteristiek ook mogelijk. Bovendien is dan de kans ook groter dat je het opgegeven gemiddelde verbruik van 1 op 14.5 haalt.

Comfortabele allrounder

Bovendien is deze Renault Mégane Coupé comfortabeler dan menighedendaagse auto uit het B- en C-segment. In combinatie met de 1.6 16V motor is dit een meer dan fijne allround coupé. Hij is uitstekend dagelijks inzetbaar, presteert voortreffelijk en toont een karakter dat afrekent met de hedendaagse hang naar dynamiek en scherp stuurgedrag. In combinatie met de eigenwijze vormgeving en de ingetreden zeldzaamheid maakt juist die wetenschap van deze fijne Renault Mégane Coupé een witte raaf in youngtimerland. Zeker als zeldzame Sport is deze coupé een candidat inattendu met veel perspectief.

Fotografie: © Bart Spijker

RenaultRenault MéganeRenault Mégane Coupé

14 Comments

Leave a Reply
  1. Had ik wel duidelijk gelezen. Maar dergelijke auto’s noem ik zelfs geen youngtimer en passen wat míj betreft niet in Auto Motor CLASSIC. Maar ja, ieder zij meug! Normaal gezien zijn de artikels wel top. Misschien te veel verwend…

    Beantwoorden

    • Mee eens Wim. Zou het een idee zijn dat de redactie van AMK de grens voor deze rubriek zou trekken bij “kunststof bumpers”. Geen idee wanneer dat begon, maar ik gooi ook maar wat op. Of krijg ik nu alle Audi 80 rijders over me heen ?
      Verder mag Dolf natuurlijk los blijven gaan met z’n prettig leesbare stukjes over motoren.

      Beantwoorden

      • De tijd van voor de plestik bumpers is een periode van ruim 100 jaar, dus geen gebrek aan keuze in deze categorie en helemaal mee eens. Het nadeel is dat deze categorie auto’s vrijwel onbekend en onbemind is bij de bevolking tot 40 jaar.
        De modellen van voor WO2 zijn helaas al helemaal uit de gratie verdwenen.

        Beantwoorden

      • De eerste auto met volledige kunststof bumpers voor en achter was de Renault 5 (1972). Toch ook wel een klassieker zou ik zeggen. De Renault 15 en 17 (1971) hadden deels kunststoffen bumpers; ook klassiekers!
        Het is voor ouderen (hoor ik ook bij) soms lastig te accepteren dat auto’s waarvan we de introductie hebben meegemaakt inmiddels de leeftijd van een klassieker hebben bereikt en dan eigenlijk niet alleen de leeftijd, maar ook het karakter. Als ‘we’ zo krampachtig blijven vasthouden dat alleen auto’s uit pak um beet de jaren 60 en daarvoor klassieker zijn, dan krijgen we de jongeren nooit mee in de liefde voor klassieke auto’s en we doen de ontwerpers en de auto’s zelf te kort. Dus welkom in 2021!

        Beantwoorden

        • Eens, niets aan toe te voegen.

          Beantwoorden

    • Hoe dan ook, beste Verhofsté: aan onze inspiratie ligt het in ieder geval niet. De motivatie bij Auto Motor Klassiek om een breed publiek met dito thema’s aan te spreken- zonder de inhoud te schuwen- ligt op een hoog, heel hoog niveau. En dan nog iets: de tijd gaat door. Alle nieuwe auto’s van weleer worden oud. En sommigen hebben potentie als youngtimer en/of klassieker, sommigen niet. Dat fenomeen is de moeite waard om te onderzoeken en te onderbouwen. En een aanvulling op de thema’s rondom het gerespecteerde klassieker- en youngtimerbestand.

      Beantwoorden

  2. Superauto! En geen roest zoals bij heel veel duitse auto’s jaren 90 ! Laat DAT EENS GEZEGD WORDEN!!

    Beantwoorden

    • En ook HELEMAAL MEE EENS !

      Beantwoorden

  3. Nee. Veel plezier ermee maar mijn ding is het niet. Vond de eerste Meganeserie tov de 19 serie een achteruitgang.

    Beantwoorden

  4. Is dit al een klassieker???. Inspiratie is blijkbaar zoek!

    Beantwoorden

    • Deze auto was bij de introductie al legendarisch.
      De eerste serie is al 25 jaar oud.
      De Mégane coupé heeft een hele opleving van coupeetjes in het middensegment ingeleid. Na deze volgde de Opel Tigra, Ford Puma, Toyota Paseo en nog zo het een en ander.
      Dan was er nog de Maxi uitvoering van deze Mégane die hoge ogen gooide in de racerij.
      Deze Mégane coupé maakte een leuke, elegante en sportieve auto weer bereikbaar voor de gewone man, want de prijsstelling was retesecherp.

      Beantwoorden

    • Mensen lezen bar slecht. Wim, dat dit geen echte klassieker is wordt toch duidelijk uitgelegd in de intro van het verhaal?

      Beantwoorden

  5. Inderdaad een hele fijne auto, precies zoals hierboven beschreven, heb ik de mijne ook ervaren. Ik had bijna zo eenzelfde, zilvergrijs metallic met een mooie blauwe waas erdoorheen. Ik had een diesel, 1.9 dCI ontzettend fijn ding. Snel en zuinig, op één tank naar Zuid-Frankrijk. Stoelen zijn inderdaad top, ik had een Privilège met mooi, dik donkerblauw leer. Geweldige wagen! Goeie stereo zat er ook in trouwens.

    Beantwoorden

  6. Mijn moeder heeft er één gehad na 11 jaar Micra K10 . Ook een 1.6 maar geen 16v van voor de facelift.
    Fijn rijdende auto maar helaas: constant problemen met de kachel blower en/of zekeringkast door lekkage. Zal achteraf wel een weet dingetje geweest zijn maar zij was er snel klaar mee.ingeruild voor een Civic waarmee zij 13 jaar probleemloos gereden heeft.
    Toch blijf ik het model wel waarderen. Werd ook veel op LPG omgebouwd.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Stevie Stamm

Last Updated: 22/09/2023

Views: 5942

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Stevie Stamm

Birthday: 1996-06-22

Address: Apt. 419 4200 Sipes Estate, East Delmerview, WY 05617

Phone: +342332224300

Job: Future Advertising Analyst

Hobby: Leather crafting, Puzzles, Leather crafting, scrapbook, Urban exploration, Cabaret, Skateboarding

Introduction: My name is Stevie Stamm, I am a colorful, sparkling, splendid, vast, open, hilarious, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.